Verworven recht op huurtoeslag?

Is je huurtoeslag in het verleden gestopt terwijl je ‘verworven recht’ had? Dan kun je tot 1 maart 2021 alsnog toeslag claimen over vroegere jaren. Dat blijkt uit informatie van het Ministerie van BZK.

Uit een uitspraak van de Raad van State(externe link) bleek in 2019 dat de Belastingdienst de regels voor ‘verworven recht’ jarenlang te streng toepaste. Honderden huurders werden hier de dupe van.

Wat is ‘verworven recht’?

Met een huurprijs boven de ‘toeslaggrens’ is er geen recht op huurtoeslag. Behalve als je al toeslag krijgt op het moment dat je huurprijs -door een huurverhoging- boven de toeslaggrens raakt. In dat geval heb je ‘verworven recht’. Je recht op toeslag blijft dan doorlopen, ook al is de huurprijs van je sociale woning niet sociaal meer.

Er kunnen huurders zijn die hun toeslag verloren nadat de huur van hun sociale woning de toeslag grens overschreed en hun inkomen of vermogen iets te hoog werd. Het inkomen of vermogen kan eerder weer laag genoeg zijn geworden, maar een opnieuw aangevraagde toeslag werd geweigerd. Ook deze huurders kunnen nu alanog de toeslag claimen die eerder werd geweigerd.

Volgens deze circulaire van het Ministerie van BZK (externe link) (paragraaf 2.3) kan dat tot 1 maart 2021

Uw belang vertegenwoordigd

Uw belangen worden door de HBV vertegenwoordigd.

Iedere huurder van Woning Stichting Nieuwkoop kan zich (indien gewenst, wat wij uiteraard adviseren) als "gratis" lid aanmelden bij de HBV en ontvangt minimaal 1x per jaar een uitnodiging om op de algemene ledenvergadering (ALV) uw mening te geven.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier:
Word lid van de HBV - HBV | Huurders Belangen Vereniging (hbvnieuwkoop.nl)

Heeft u een vraag ?
Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief